Boa de Duméril

Acratophis duméril

Denumirea comună

Boa lui Dumeril

Habitat

Boa lui Duméril trăiește în păduri uscate, dar nu se limitează la habitate neatinse. Populațiile au fost găsite în habitate extrem de degradate, cum ar fi pădurile de eucalipt și satele, la altitudini cuprinse între nivelul mării și 1.300 de metri. De asemenea, se găsesc în savana din zonele muntoase centrale ale insulei.
caracteristici

Familie

Boidae

comandă

scuamate

clasă

reptilă

Gestaţie

6 – 8 luni.

Numărul de descendenți

De la 6 la 13 urmași

Pre productie

dietă

Carnivor: Se hrănește cu vertebrate terestre sălbatice și păsări domestice.

Vida

În sălbăticie: 15–20 de ani În captivitate: Până la 25–30 de ani

Biologie și comportament

La fel ca majoritatea membrilor familiei Boidae, este un șarpe destul de robust, care poate atinge 1,8 metri lungime. Are benzi gri și maro cu semne negre care se întind pe tot corpul.

Este în general terestru, solitar și, ca majoritatea boaelor, este ovovivipar, astfel încât ouăle eclozează în corpul mamei și se nasc ca urmași complet independenti.

Deși indivizii mai tineri sunt în principal nocturni, în cazul adulților, nu există un model de activitate în timpul zilei sau nopții. În mod normal, vânează noaptea, deoarece profită de scăderea temperaturii pentru a detecta căldura emisă de prada sa, prin găurile sensibile la căldură din jurul gurii. Se hrănește cu mamifere mici pe care le ucide învârtindu-și corpul în jurul lui și sufocându-le în inelele sale.

Boa lui Dumeril este clasificată de IUCN ca fiind „Preocupată cel mai puțin” (LC). Printre amenințările la adresa acestei specii se numără distrugerea pe scară largă a habitatului în Madagascar din cauza agriculturii și pășunatului. În unele zone, șerpii sunt capturați pentru hrană, iar pielea lor este folosită în comerțul cu piele sau sunt considerați un semn rău și se hrănesc cu păsări domestice.

Unele
curiozitati

Probabil din cauza prezenței reduse a prădătorilor mari pe insula Madagascar, Boas-ul lui Duméril au puii mai mici decât alți boa constrictor, permițând puilor să fie mai mari la naștere. În acest fel, ei evită să fie mâncați de prădătorii mai mici.