camelidae
Artiodactyla
Mammalia
11 måneder
1 per kull
Det finnes programmer i zoologiske sentre og naturreservater for bevaring og studier av dem.
Den lever av gress, urter, busker og lav. Fordøyelsessystemet lar den utvinne næringsstoffer fra vegetasjon av lav kvalitet.
I naturen: 20–25 år. I fangenskap: Opptil 28 år.
Guanacoen (Lama guanicoe) er den største ville kameliden i Sør-Amerika, en direkte forfader til den domestiserte lamaen. Den har en slank kropp, en lang hals og slanke ben, tilpasninger som lar den bevege seg smidig i åpent, tørt terreng. Den tette, ullaktige pelsen beskytter den mot lave temperaturer og sterk vind i habitatet. Guanacoer lever i et bredt utvalg av økosystemer, fra de patagonske steppene til Andesfjellene, og viser bemerkelsesverdig økologisk tilpasningsevne. Deres spesialiserte fordøyelsessystem lar dem effektivt utnytte den knappe vegetasjonen som er tilgjengelig i tørre miljøer. Videre har de evnen til å drikke brakkvann og hente fuktighet fra plantene de spiser, slik at de kan overleve i områder der ferskvann er knappt. Disse fysiologiske og atferdsmessige tilpasningene har vært nøkkelen til deres suksess i ekstreme miljøer.
Guanacoer er sosiale dyr som lever i familiegrupper ledet av en dominant hann, ledsaget av flere hunner og deres unger. Unge hanner, når de når modenhet, blir utstøtt fra gruppen og danner ungkarsflokker eller lever ensomme liv inntil de kan etablere sin egen gruppe. I paringssesongen konkurrerer hannene heftig om kontroll over hunnene, og bruker vokaliseringer og kroppsstillinger for å skremme rivalene sine. De er dagaktive dyr, aktive om dagen og hviler om natten. Når de oppdager fare, avgir de en høyfrekvent lyd for å varsle gruppen og flykter i høye hastigheter, og når opptil 64 km/t. De bruker også visuelle signaler, som plasseringen av ører og hale, for å kommunisere med hverandre.
Selv om guanacoen er klassifisert som «minst truet» av IUCN, har bestandene opplevd betydelig nedgang siden de europeiske nybyggerne kom, hovedsakelig på grunn av jakt og tap av habitat. I Argentina, som er hjemsted for omtrent 95 % av verdens befolkning, er det iverksatt beskyttelsestiltak, inkludert et forbud mot jakt i flere provinser og opprettelse av verneområder. I land som Peru og Bolivia er imidlertid bestandene mer fragmenterte og står overfor større risikoer. De viktigste nåværende truslene inkluderer konkurranse med husdyr om ressurser, ulovlig jakt og fysiske barrierer som hindrer trekkbevegelser. Inkluderingen av guanacoen i CITES tillegg II har som mål å regulere internasjonal handel og fremme bevaring av den.
Navnet «guanaco» kommer fra quechua-språket «wanaku», som har blitt brukt av andinske folk siden før-spansk tid.
Den er den direkte stamfaren eller deler en stamfar med den domestiserte lamaen, som er dens ville versjon.
Den kan nå hastigheter på opptil 64 km/t, noe som gjør den til et av de raskeste pattedyrene i Sør-Amerika.
Pelsen er høyt verdsatt for sin mykhet, holdbarhet og varme; selv om den ikke er like fin som vikunjaens, er den rikelig.
Den tåler ekstreme miljøforhold: fra kalde ørkener til høyder over 4.500 meter.
Den kan overleve i dagevis uten å drikke vann, og får den nødvendige fuktigheten fra vegetasjonen.
I tørketider kan den drikke brakkvann, en sjelden evne blant landpattedyr.
De unge, kalt «chulengos», er i stand til å gå og følge gruppen i løpet av minutter etter fødselen.
Familiegrupper er svært territoriale og bruker kollektiv avføring som territoriummarkører.
Når de er truet, kan de spytte ut en blanding av spytt og mageinnhold, som andre kamelider.
De er drøvtyggere, med en mage delt inn i rom, selv om de ikke er direkte i slekt med storfe.
De har et høyt alarmrop, som varsler gruppen om tilstedeværelsen av rovdyr som pumaer eller rever.
De er utmerkede svømmere om nødvendig, selv om de sjelden krysser vannmasser frivillig.
Om vinteren blir pelsen tykkere for å beskytte seg mot den patagonske frosten.
Historisk sett ble de jaktet på av urfolk for kjøtt, lær og ull, noe som gjorde dem til en viktig ressurs i Patagonia.
Fotavtrykkene deres er karakteristiske: ovale form og godt adskilte tær, nyttige for sporing.
Guanacoen har høy økologisk verdi som en viktig planteeter i tørre økosystemer og som byttedyr for store rovdyr.
Den opprinnelige utbredelsen dekket nesten hele Sør-Amerika, men den er for tiden fragmentert på grunn av menneskelige årsaker.
Det er fire anerkjente underarter, som varierer noe i størrelse og farge.
Det regnes som et kulturelt og naturlig symbol i flere regioner i den sørlige kjeglen, og vises til og med i institusjonelle logoer.