Hystricidae
Rodentia
Mamífers
66–112 dies
Un part a l'any
No s'han identificat programes específics de reproducció en captivitat per a aquesta espècie.
S'alimenta principalment d'arrels, tubercles, escorces, fruites caigudes i cultius agrícoles. Ocasionalment consumeix insectes, petits vertebrats i carronya. També rosega ossos per obtenir calci i esmolar els seus incisius
En llibertat: Fins a 20 anys. En captivitat: Fins a 28 anys
El porcespí comú (Hystrix cristata) és el rosegador més gran d'Europa i un dels més grans d'Àfrica. Es distingeix pel cos compacte i la coberta de pues rígides, blanques i negres, que poden assolir més de 30 cm de llarg. Aquestes pues són una adaptació defensiva altament eficaç. A diferència dels eriçons, les seves pues no estan adherides a músculs, sinó que es poden eriçar o deixar anar si l'animal es veu amenaçat. Presenta un cap gran amb incisius desenvolupats, ulls petits i potes curtes amb ungles fortes. És un animal plantígrad, camina recolzant tota la planta del peu. La seva alimentació inclou arrels, tubercles, escorça i fruits, encara que també roseguen ossos per obtenir calci. Viu en caus excavats o en coves naturals, on roman ocult durant el dia. La seva anatomia i comportament li permeten sobreviure tant en ambients humits com a àrids.
El porcoespí comú és un animal nocturn, solitari o que viu en parelles monògames, encara que també pot formar petits grups familiars. Durant el dia roman ocult en caus o esquerdes rocoses, que pot excavar ell mateix. És estrictament terrestre, encara que sap nedar si cal. Els seus desplaçaments nocturns se centren en la recerca d'aliments, i pot recórrer diversos quilòmetres en una sola nit. Quan se sent amenaçat, emet un so de sotragueig amb les pues buides de la cua, eriça les seves espines i, en última instància, carrega cap enrere per clavar les pues a l'agressor. Aquest comportament defensiu ha estat documentat fins i tot contra grans carnívors. Mostra fidelitat territorial i utilitza el marcatge amb orina per delimitar-ne l'espai. Tot i que té mala vista, es guia eficaçment per l'olfacte i l'oïda.
El porcoespí comú està classificat com “Preocupació menor” (LC) per la UICN gràcies a la seva àmplia distribució i tolerància a hàbitats modificats. Tot i això, enfronta amenaces localitzades, especialment al nord d'Àfrica, on és caçat per la seva carn i les seves pues. A Europa, concretament a Itàlia, està protegit per lleis nacionals i directives comunitàries, encara que persisteixen casos de persecució a zones rurals. La baixa taxa reproductiva i l'ús de verins o trampes en àrees agrícoles poden afectar negativament poblacions locals. No figura als apèndixs de CITES, i no hi ha programes formals de conservació ex situ. Tot i així, és una espècie monitoritzada en diverses reserves i parcs. La seva capacitat dadaptació és alta, però la seva conservació a llarg termini requereix vigilància davant lexpansió humana i els conflictes amb agricultors.
El porcoespí comú pot aixecar una gran cresta de pues sobre el seu llom quan se sent amenaçat, donant-li una aparença més imponent.
Té un conjunt de pues buides a la cua que produeix un sotragueig audible a diversos metres de distància.
Tot i que sembla lent, es pot desplaçar amb rapidesa si es veu en perill.
El seu comportament defensiu pot causar ferides greus a grans depredadors com lleons, hienes o lleopards.
A l'antiga Roma, les seves pues s'usaven com a talismans i en rituals màgics.
En algunes cultures africanes es considera símbol de protecció i resistència.
Roe ossos no només per calci, sinó per esmolar els seus incisius, que creixen contínuament.
Els caus poden tenir diverses entrades i compartir-se entre individus de la mateixa família.
És capaç de conviure a prop de zones humanes i adaptar-se a terrenys cultivats i àrees periurbanes.
Té una longevitat destacable per a un rosegador: fins a 28 anys en captivitat.
Els joves neixen amb pues toves que s'endureixen pocs dies després del naixement.
A diferència de molts rosegadors, mostra cura parental perllongada.
Quan camina eriça les pues del llom, creant una silueta ondulant molt característica.
Pot emetre grunyits i esbufecs si se sent amenaçat.
No tots els individus construeixen els seus propis caus; alguns ocupen estructures abandonades per altres animals.
En zones muntanyenques, s'han observat fins als 2.500 metres d'altitud.
La seva distribució europea es concentra a Itàlia i Sicília, probablement per introducció humana.