Fèlids
Carnívors
Mamífers
~110 dies
1-4
AEP
Superdepredador. La seva dieta es basa en grans herbívors com zebres, nyus, búfals i antílops. Les lleones cacen en grup, mitjançant emboscades estratègiques que els permeten capturar preses més grans que elles mateixes.
En llibertat: 10–14 anys. En captivitat: Fins a 20 anys
El lleó (Panthera leo) és l'únic “felí” veritablement social i el segon més gran després del tigre. Pertanyent a la família Felidae, habita principalment llençols, pastures i zones semiàrides de l'Àfrica subsahariana. El seu cos musculós, fortes mandíbules i urpes retràctils li permeten abatre preses de grans dimensions. Els mascles destaquen per la seva cabellera, un tret exclusiu entre els felins, la forma i la coloració dels quals poden variar segons la regió i la genètica. Aquesta espècie mostra un clar dimorfisme sexual: els mascles superen les femelles en mida, pes i ornamentació. Evolutivament, el lleó forma part del gènere Panthera, juntament amb el tigre, el jaguar i el lleopard. Tot i que històricament ocupava gran part d'Àfrica, Àsia i fins i tot el sud d'Europa, avui la distribució s'ha reduït dràsticament. La subespècie asiàtica (Panthera llegeixo persica) sobreviu exclusivament a Índia, amb una població estimada de menys de 700 individus.
El lleó és l'únic fèlid que viu en grups estables anomenats rajades. Aquestes estan formades per diverses femelles emparentades, les seves cries i fins a tres o quatre mascles adults que competeixen entre ells per la possibilitat de reproduir-se. Les lleones cooperen a la caça, la defensa del territori i la criança dels cadells. Aquest comportament cooperatiu afavoreix lèxit de supervivència del grup. Els mascles, per la seva banda, defensen el territori davant d'altres mascles rivals, i la seva permanència en un ramat sol durar entre 2 i 4 anys. Les cries solen ser deslletades als 6 mesos i comencen a caçar al voltant de l'any. Els lleons són més actius durant la nit (nocturns i crepusculars), i poden dormir entre 16 i 20 hores al dia, conservant energia per a la caça. Les vocalitzacions són fonamentals en la comunicació intraespecífica, especialment els rugits, que serveixen per marcar territori o mantenir el contacte a distància.
La situació del lleó en estat silvestre és preocupant. Classificat com a “Vulnerable” per la UICN, ha perdut més del 90% de la seva distribució històrica. S'estima que queden entre 23.000 i 39.000 individus, la majoria a l'Àfrica oriental i meridional. Les amenaces més greus inclouen la pèrdua i la fragmentació de l'hàbitat, la caça furtiva (ja sigui com a trofeu o en represàlia per atacs al bestiar), i la disminució de preses naturals. A més, el contacte amb assentaments humans comporta malalties com la moqueta caní. La subespècie asiàtica està en més risc, limitada a un sol parc a l'Índia. Diversos programes de conservació se centren en la protecció de l'hàbitat, la coexistència amb comunitats humanes i la reproducció en captivitat mitjançant programes com l'EEP. L'espècie està inclosa a CITES (Apèndix II) i, en el cas del lleó asiàtic, a l'apèndix I. El futur de l'espècie dependrà de la col·laboració entre governs, comunitats locals i centres zoològics.
El rugit d'un lleó es pot escoltar fins a 8 km de distància i compleix funcions de marcatge territorial i comunicació social.
Les cabelleres dels mascles no només són ornamentals, també estan associades a l'èxit reproductiu; cabelleres més fosques indiquen més testosterona i domini.
Els lleons poden assolir velocitats de fins a 59 km/h en distàncies curtes, però depenen més de l'estratègia de grup que de la resistència.
Tot i el sobrenom “rei de la selva”, els lleons no viuen en selves, sinó en llençols i matolls oberts.
En rajades, les lleones solen ser germanes o cosines que romanen juntes tota la vida, mentre que els mascles són expulsats en assolir la maduresa.
Quan un nou mascle pren el control d'una bandada, sovint elimina les cries del líder anterior, cosa que indueix les femelles al zel.
Les vocalitzacions del lleó no es limiten al rugit; emeten grunyits, miols, gemecs i esbufecs, cadascun amb funció específica.
Les petjades del lleó no tenen marques de urpes, ja que són retràctils.
En èpoques de sequera, els lleons s'acosten a assentaments humans, augmentant el risc de conflicte.
A la cultura humana, el lleó ha estat símbol de poder, noblesa i valor en múltiples civilitzacions, des d'Àfrica fins a Europa i Àsia.