Guanac

Lama guanicoe

Nom comú

Guanac

Hàbitat

Estepes, deserts, matolls àrids, pastures d'alçada i boscos temperats.
Característiques

Família

Camèlids

Ordre

Artiodàctils

Classe

Mamífers

Gestació

11 mesos

Nombre de cries

1 per ventrada

Programa de reproducció

Hi ha programes en nuclis zoològics i reserves naturals per a la seva conservació i estudi.

Dieta

S'alimenta de pastures, herbes, arbustos i líquens. El sistema digestiu li permet extreure nutrients de vegetació de baixa qualitat.

Vida

En llibertat: 20–25 anys. En captivitat: Fins a 28 anys

Biologia i comportament

El guanac (Lama guanicoe) és el camèlid silvestre més gran de Sud-amèrica, antecessor directe de la flama domesticada. Té un cos esvelt, coll llarg i potes primes, adaptacions que li permeten desplaçar-se àgilment en terrenys oberts i àrids. El seu pelatge dens i llanós el protegeix de les baixes temperatures i els forts vents del seu hàbitat. Els guanacs habiten una àmplia varietat d'ecosistemes, des de les estepes patagòniques fins a les altures andines, demostrant una notable adaptabilitat ecològica. El sistema digestiu especialitzat els permet aprofitar eficientment l'escassa vegetació disponible en ambients àrids. A més, tenen la capacitat de beure aigua salobre i obtenir humitat de les plantes que consumeixen, cosa que els permet sobreviure en zones on l'aigua dolça és escassa. Aquestes adaptacions fisiològiques i comportamentals han estat claus per al seu èxit en ambients extrems.

Els guanacs són animals socials que viuen en grups familiars liderats per un mascle dominant, acompanyat de diverses femelles i les seves cries. Els mascles joves, en assolir la maduresa, són expulsats del grup i formen tropes de solters o viuen solitaris fins que poden establir el seu propi grup. Durant la temporada d'aparellament, els mascles competeixen feroçment pel control de les femelles, utilitzant vocalitzacions i postures corporals per intimidar els seus rivals. Són animals diürns, actius durant el dia i descansen a la nit. Quan detecten perill, emeten un so agut per alertar el grup i fugen a gran velocitat, aconseguint fins a 64 km/h. A més, utilitzen senyals visuals, com la posició de les orelles i la cua, per comunicar-se entre ells.

Tot i que el guanac està classificat com a “Preocupació menor” per la UICN, les seves poblacions han patit una significativa reducció des de l'arribada dels colonitzadors europeus, principalment a causa de la caça i la pèrdua d'hàbitat. A Argentina, que alberga aproximadament el 95% de la població mundial, s'han implementat mesures de protecció, incloent-hi la prohibició de la seva caça a diverses províncies i la creació d'àrees protegides. No obstant això, a països com Perú i Bolívia, les poblacions són més fragmentades i enfronten més riscos. Les principals amenaces actuals inclouen la competència amb el bestiar domèstic per recursos, la caça il·legal i les barreres físiques que n'impedeixen els moviments migratoris. La inclusió del guanac a l'Apèndix II de CITES busca regular-ne el comerç internacional i promoure'n la conservació.

Algunes
curiositats

El nom “guanac” prové del quítxua “wanaku”, utilitzat pels pobles andins des de temps prehispànics.

És l'antecessor directe o comparteixen antecessor amb la flama domesticada, i és la seva versió silvestre.

Pot assolir velocitats de fins a 64 km/h, cosa que el converteix en un dels mamífers més veloços d'Amèrica del Sud.

El seu pelatge és molt valorat per la suavitat, resistència i capacitat tèrmica; encara que no tan fi com el de la vicunya, és més abundant.

Tolera condicions ambientals extremes: des de deserts freds fins a altituds per sobre dels 4.500 metres.

És capaç de sobreviure dies sense beure aigua, obtenint la humitat necessària de la vegetació.

En èpoques de sequera pot beure aigua salobre, una capacitat poc comuna entre mamífers terrestres.

Les cries, anomenades “chulengos”, són capaces de caminar i seguir el grup al cap de pocs minuts de néixer.

Els grups familiars són molt territorials i utilitzen femtes col·lectives com a marcadors de territori.

Quan se senten amenaçats, poden escopir una barreja de saliva i contingut estomacal, igual que altres camèlids.

Són animals remugants, amb un estómac dividit en compartiments, encara que no són parents directes dels bòvids.

Presenten una vocalització d'alarma aguda, que avisa el grup de la presència de depredadors com ara pumes o guineus.

Són excel·lents nedadors si cal, encara que poques vegades creuen cossos d'aigua per voluntat.

A l'hivern, el seu pelatge es torna més espès per protegir-se de les gelades patagòniques.

Històricament van ser caçats per pobles originaris per la seva carn, cuir i llana, sent un recurs vital a la Patagònia.

Les seves empremtes són característiques: forma ovalada i dits ben separats, útils per a rastreig.

El guanac té un alt valor ecològic com a herbívor clau en ecosistemes àrids i com a presa de grans carnívors.

La seva distribució original abastava gairebé tota Amèrica del Sud, però actualment està fragmentada per causes humanes.

Hi ha quatre subespècies reconegudes, que varien lleugerament en mida i coloració.

És considerat un símbol cultural i natural a diverses regions del Con Sud, i fins i tot apareix en logotips institucionals