Phoenicopteridae
Phoenicopteriformes
Aus
28–32 dies, compartida pels dos progenitors. Variable segons la regió i lligada a la disponibilitat d'aigua
Generalment 1 ou per niu; en captivitat ocasionalment 2
Comú en aquaris i zoològics, sense programa específic
La seva alimentació es basa en algues, diatomees, crustacis i invertebrats aquàtics. Captura l'aliment introduint el bec de cap per avall en aigua somera i filtrant-lo amb estructures internes.
En llibertat: Prop de 40 anys (observacions a Galápagos) En captivitat: Fins a 60 anys en entorns controlats
El flamenc vermell, també conegut com a flamenc del Carib, és l'espècie de flamenc més acolorida i una de les més grans del gènere Phoenicopterus. El seu plomatge varia entre rosa intens i vermell ataronjat, a causa dels carotenoides presents a la seva dieta, especialment en crustacis i algues. El cos és prim, amb coll llarg i flexible, adaptat per buscar aliment en aigües succintes. El bec és corbat cap avall, amb un sistema de filtratge que li permet separar aliment de l'aigua i el fang. Les potes llargues i primes són rosades, adaptades a caminar per fons tous, i els peus parcialment palmats l'ajuden a remoure el sediment. En vol, mostren plomes negres de les ales i coll i potes completament estesos. La seva anatomia està especialment adaptada per a la vida aquàtica, amb glàndules salines per excretar l´excés de sal. La seva visió i equilibri estan altament desenvolupats, essencials per descansar sobre una sola pota durant llargs períodes.
El flamenc vermell és una espècie altament social i gregària, que forma colònies que poden assolir diversos milers d'individus. Aquestes agrupacions afavoreixen tant la reproducció com la protecció davant de depredadors. Els seus rituals de seguici són complexos i inclouen moviments coreografiats de coll, ales i potes, realitzats en grup per estimular la sincronització reproductiva. L'espècie és monògama per temporada i tots dos progenitors participen en la incubació i cura del pollet. Són diürns, encara que poden fer desplaçaments a l'alba i al capvespre a la recerca d'aliment. Tenen vocalitzacions nasals distintives i són molt sensibles a la pertorbació humana durant l'època de cria. Encara que no fan migracions llargues, algunes poblacions es desplacen localment en funció de les pluges, la salinitat i la presència d'aiguamolls temporals. També presenten comportaments de bany freqüent, neteja del plomatge i exposició al sol per mantenir les plomes en condicions òptimes.
Actualment classificat com a “Preocupació menor” per la UICN, el flamenc vermell manté poblacions estables però localitzades. Les principals amenaces inclouen la degradació i pèrdua de zones humides costaneres, la contaminació per metalls pesants i residus urbans, la pressió humana en àrees de nidificació i la pertorbació per turisme descontrolat. A regions com Yucatán o les Antilles, el desenvolupament turístic i la urbanització costanera han reduït zones de reproducció històriques. Encara que no hi ha programes de cria específics en captivitat, es mantenen poblacions en zoològics amb èxit. Està inclòs a l'Apèndix II de CITES, cosa que implica control en el seu comerç. A països com Cuba, Mèxic i Veneçuela s'han establert reserves i santuaris naturals per protegir les seves àrees crítiques. El seu seguiment poblacional es fa mitjançant censos aeris i terrestres, i les campanyes de sensibilització busquen reduir les molèsties humanes i conservar els ecosistemes salins que aquest flamenc necessita per reproduir-se.
El seu nom científic, Phoenicopterus ruber, fa referència al color vermell encès (“ruber” en llatí).
És el flamenc amb la coloració més intensa, gràcies a una dieta rica en carotenoides presents en crustacis com Artèmia.
Pot dormir de peu sobre una sola pota durant hores, gràcies a un mecanisme de “bloqueig” articular que no requereix esforç muscular.
El seu comportament de seguici en grup es coneix com a “desfilada sincronitzada” i és fonamental per desencadenar la reproducció.
Són experts filtradors: el seu bec conté estructures laminars similars a pinta que retenen partícules microscòpiques.
En néixer, els pollets són grisos, i desenvolupen el color rosat progressivament durant els primers anys de vida.
Tots dos pares alimenten el pollet amb una secreció rica en greix i proteïnes coneguda com a “llet de pap”, similar a la dels coloms.
El color del plomatge és un bon indicador de salut i estat reproductiu: com més intens, millor condició té lindividu.
Tenen una glàndula salina ubicada a prop dels narius, que els permet excretar l'excés de sal quan habiten en ambients hipersalins.
Els adults muden les plomes una vegada a l'any, però mai no perden la capacitat de vol durant la muda.
Poden volar llargues distàncies entre cossos d'aigua aïllats i assolir velocitats superiors a 60 km/h.
El niu és un monticle cònic de fang, elevat sobre l'aigua, que protegeix l'ou de la inundació i els depredadors.
En estat natural poden viure entre 30 i 40 anys, però en captivitat se n'han registrat exemplars amb més de 60 anys.
Són molt sensibles al canvi de nivell de l'aigua: si puja o baixa bruscament, poden abandonar la niuada.
Es comuniquen amb una àmplia gamma de sons, incloent graznits, trompetes i esbufecs.
Tenen una vista excel·lent que els permet detectar aliment, amenaces i altres individus a distància.
La seva llengua és gruixuda i musculosa, adaptada per bombar aigua dins del bec durant la filtració.
No tots els flamencs vermells tenen el mateix color: depèn de la dieta i de la subespècie (Galápagos és més pàl·lid).
El seu vol a “V” invertida i la seva silueta són inconfusibles al capvespre en zones de llacunes.
Són símbol de biodiversitat costanera i en molts països del Carib representen l'equilibri entre l'aigua, el sol i la vida.