Колобо гереза

Колобус гереза

Често срещано име

Гуереза ​​колобус / Източен черно-бял колобус / Абисински гуереза

Среда на живот

Тропически дъждовни гори, галерийни гори, гористи савани и планински гори до 3.300 метра надморска височина.
функции

Семейство

Церкопитецови

Orden

примати

клас

млекопитаещи

бременност

Приблизително 175 дни

Брой потомство

1 на котило

П. Възпроизвеждане

ЕООС

Dieta

Храни се предимно с млади листа, допълнени с плодове, семена, кора и понякога насекоми. Специализираната му храносмилателна система му позволява ефективно да ферментира и смила целулозата в листата.

Вида

В дивата природа: До 20 години. В плен: До 24 години.

Биология и поведение

Колобусът гереза ​​(Колобус герезаКолобусът (Anaphylacter spp.) е африкански примат от семейство Cercopithecidae, известен с отличителната си черно-бяла козина. Тялото му е здраво, с крайници, пригодени за дървесен живот, и дълга опашка, която осигурява равновесие. Липсват му палци, адаптация, която му позволява да се движи пъргаво между клоните. Храносмилателната му система е специализирана за листноядна диета, с многокамерен стомах, който ферментира целулозата в листата благодарение на симбиотични бактерии. Тази адаптация му позволява ефективно да използва богата на листа диета, дори такава, съдържаща токсични съединения. Обитава разнообразни горски екосистеми, от влажни гори до гористи савани, демонстрирайки забележителна екологична адаптивност. Разпространението му обхваща голяма част от екваториална и източна Африка, което го прави един от най-разпространените видове колобуси.

Този примат е дневен и предимно дървесен вид, въпреки че в по-слабо залесени райони може да се движи по земята. Живее в социални групи от 8 до 15 индивида, обикновено съставени от доминиращ мъжки, няколко женски и тяхното потомство. Младите мъжки трябва да напуснат родната си група, когато достигнат зрялост, стремейки се да формират своя собствена. Комуникацията в групата включва вокализации, пози на тялото и изражения на лицето. Една от най-отличителните му вокализации е силен рев, издаван от мъжките призори, използван за маркиране на територията и поддържане на груповата сплотеност. Прекарва голяма част от деня в почивка и хранене, като също така отделя време за социални дейности като грижа за външния вид.

Въпреки че guereza colobus е класифициран като „най-малко загрижен“ от IUCN поради широкото си разпространение и адаптивност, той е изправен пред заплахи в определени региони. Загубата и фрагментацията на местообитанията, главно поради обезлесяването и разширяването на селското стопанство, са засегнали някои популации. Освен това, той се ловува заради козината и месото си в няколко района. Някои подвидове, като например C. g. percivaliТе са застрашени поради ограниченото си разпространение и ловния натиск. Въпреки тези заплахи, видът показва забележителна способност да се адаптира към деградирали местообитания и се среща в множество защитени зони.

Малко
куриози

Името „колобус“ произлиза от гръцки колобос, което означава „осакатено“, намеквайки за липсата на палци при тези примати, еволюционна адаптация към дървесния живот.

За разлика от други африкански маймуни, колобусите не могат да хващат предмети прецизно, но ръцете им с форма на кука са идеални за придвижване из короната на дърветата.

Малките се раждат с напълно бяла козина и постепенно я губят през първите седмици от живота си, придобивайки окраската си за възрастни около 3-4 месеца.

Отличителната му бяла опашка с пера служи като визуален сигнал за поддържане на груповата сплотеност, докато се движат през дърветата.

Те могат да извършват скокове с дължина до 15 метра от клон на клон, благодарение на мощните си задни крака.

Диетата им е силно специализирана: те могат да смилат листа, богати на танини, които биха били токсични за други примати.

За разлика от много примати, те прекарват повече от 50% от деня в почивка, за да улеснят храносмилането на листата.

Мъжките издават мощни гърлени звуци на разсъмване, за да маркират територия и да координират груповата дейност.

Те често споделят местообитание с други примати, като например маймуни-верветки и бабуини, но рядко взаимодействат директно с тях.

Те са изключително тихи, докато се хранят, което им помага да избегнат вниманието на хищниците.

В някои източноафрикански култури, guereza colobus се появява в легендите като символ на мъдрост или духовно напътствие.

Храносмилателната му система наподобява тази на преживните животни, със стомах, разделен на отделения за ферментация на целулоза.

В Кения и Уганда той е един от най-представените примати в традиционното изкуство и екотуризма.

Те са ключови за разпространението на семената в горските екосистеми, което ги прави екологични инженери.

Записано е, че видът издава вокали в отговор на звука на гръмотевици или хеликоптери, което показва неговата слухова чувствителност.

Те могат да споделят дърветата си за нощно кацане с големи птици, като например птици-носороги, без да показват никакви признаци на агресия.

Маймуните колобус не складират лесно телесни мазнини, което ги прави уязвими към загуба на местообитания и намалени хранителни ресурси.

В природата дълголетието им е ограничено повече от хищничество (короновани орли, леопарди), отколкото от физиологични причини.

Въпреки че се адаптират добре към зоологическите градини, те изискват много контролирана диета поради специализираната си храносмилателна система.

Колобусът guereza е един от първите африкански видове, изобразени в научни илюстрации от 18-ти век, впечатляващ с елегантната си козина.